Healthcoin in het FD

Tags

Related Posts

Twitter

Nieuwsbrief

Share This

Healthcoin in het FD

“Verzekeraars zouden dolgraag willen weten hoe gezond hun klant is, want zo reduceren ze het risico en maximaliseren ze hun winst. Alleen: klanten die niet gezond leven lopen het risico een hoge premie te moeten betalen. Om die reden wil 84% van de Nederlanders hun gezondheidsdossier niet aan een commerciële partij overdragen, zo bleek onlangs uit een onderzoek van Multiscope. Van Ommen wijst dit ook af. Hij wil best een premiekorting voor goed gedrag, maar geen afstraffing voor slecht gedrag.

Om die premiekorting toch te krijgen verkent Kamerling van Medical Delta met dezelfde dertig mensen in Rotterdam de mogelijkheden voor het opzetten van een coöperatie. De groep is een mix van mensen die gezond leven of daar juist moeite mee hebben, maar wie dat zijn weet een verzekeraar niet. De coöperatieleden stappen naar de verzekeraar voor een kwantumkorting. ‘Het voordeel is dat je een sterke speler wordt, zonder dat de verzekeraar een persoonlijk profiel in handen krijgt’, zegt Kamerling.

Een coöperatie zou ook kwantumkorting kunnen bedingen bij een sportschool. Dat stimuleert weer gezond gedrag. Via het bedrijf Bloei kunnen de leden van de coöperatie sparen voor zogeheten Healthcoins, die weer kunnen worden ingeleverd bij een sportschoolabonnement of ten behoeve van andere aankopen die gericht zijn op een gezonder leven, denk aan een psycholoog. ‘Het is een kanteling van de patiënt als afwachten de gezondheidszorgontvanger naar de burger die zelf actie onderneemt én de macht heeft’, zegt Van Ommen.”

Lees het volledige artikel op Healthcoin.nl.