De herstelpadenwaaier

Een van de meest voorkomende struikelblokken rondom zorgpaden is: ‘Hoe krijgen we die zorgpaden op de werkvloer?’ Behandelaren staan in de startblokken, ze willen graag en zien de voordelen, maar hebben behoefte aan hulpmiddelen. Die werkvloer is nog ver weg. Bij Bloei proberen we dit samen met onze klanten te doorbreken. Dit doen we door het werken met zorgpaden steeds gemakkelijker en begrijpelijker te maken.

De behandelingen van Brijder in een waaier

Een mooi voorbeeld is de herstelpadenwaaier die we samen met Brijder ontwikkeld hebben. Brijder gaat deze gebruiken om samen met de cliënt te kunnen kijken welke bouwstenen het beste passen bij zijn of haar hulpvraag. In deze waaier staat precies aangegeven welke behandeling Brijder biedt.

Op twee pagina’s wordt visueel gemaakt hoe de herstelpaden bij Brijder zich tot elkaar verhouden. De instroom criteria zijn daarbij ook aangegeven. Heb je een enkelvoudig probleem? Dan is herstelpad X iets voor jou. Heb je een meervoudig probleem? Dan kun je beter terecht in herstelpad Y. Op de daarop volgende pagina’s worden negen zorgpaden uiteengezet in bouwstenen per leefgebied. Heb je als cliënt in herstelpad X problemen met sociale relaties? Dan kun je kiezen uit deze drie bouwstenen die je ondersteunen bij het herstel. Of zit je toch meer in de knoop met je financiën? Dan zijn deze twee bouwstenen misschien beter op zijn plek. En zo kies je als behandelaar samen met de cliënt het zorgpad op maat. De waaier ligt op tafel bij elke behandelaar binnen de instelling. De cliënt staat centraal en er is voor de behandelaar op elk gewenst moment een simpel en overzichtelijk naslagwerk binnen handbereik.

1.0, op weg naar 2.0

Een waaier is, hoe praktisch en effectief ook, redelijk 1.0. We hebben daarom een KeuzehulpApp gemaakt. De cliënt kan met een iPad/ Android tablet in handen, zelf door de verschillende leefgebieden heen klikken, bouwstenen bekijken en zo zijn eigen zorgpad in elkaar klikken. Hier meer!

Brijder herstelpadenwaaier

Brijder herstelpadenwaaier