De kennis tricorder

Tags

Related Posts

Twitter

Nieuwsbrief

Share This

De kennis tricorder

Eerst spoks, nu een tricordor. Het is een feit, wij laten ons volledig inspireren door Star Trek. “In the fictional Star Trek universe, a tricorder is a multifunction hand-held device used for sensor scanning, data analysis, and recording data.”

Gecombineerd met eerdere ideeën over Kennisfitheid (een getal dat in één oogopslag duidelijk maakt hoe fit jouw organisatie, afdeling of individu is qua kennis) komen we steeds dichter bij de toekomst. Onze kennis tricordor is natuurlijk niets meer of minder dan een smartphone of een iPad, maar dan met extra opties om kennis te scannen. Hoe zien we dat voor ons? Als de kennisfitheid van alle individuen binnen een organisatie (of het gros daarvan) bekend is, kun je met behulp van GPS en allerlei andere hippe technieken namelijk een app bouwen die (net als de tricordor) de kennisfitheid van een organisatie dynamisch en real time weergeeft.

Misschien een beetje een hoog SciFi-gehalte, dus hierbij een voorbeeld. Stel: Je werkt op de afdeling communicatie van een energieleverancier. Je loopt met je telefoon de afdeling R&D op en je kunt meteen zien wat de kennisfitheid van deze afdeling is. Sterker nog, je telefoon gaat piepen als blijkt dat er op deze afdeling behoefte is aan jouw kennis. Nee, sterker nog, als jij de afdeling oploopt en jij beschikt over voor die afdeling relevante kennis, verandert real time de kennisfitheid van die afdeling. Nog een laatste schepje er bovenop, als je jouw afdeling afloopt, verandert de kennisfitheid van jouw afdeling ook real time! Zo zie je elk moment van de dag of de juiste kennis aanwezig is.

Met de mogelijkheden van toepassingen als Layar (de laag met data die je over de werkelijkheid heen kunt projecteren) heb je zo een uniek zicht op de kennisdragers binnen jouw organisatie!

En het blijft niet alleen bij een telefoon of tablet. Wellicht hangen er over een jaar wel mooie schermen op de werkvloer waar de fitheid van de organisatie en afdelingen constant wordt weergegeven, zodat iedereen duidelijk zicht heeft op de kennisfitheid van de afdeling, maar daar ook direct invloed op kan uitoefenen. Kennis wordt zichtbaar, transparant, toegankelijk, duidelijk, maar vooral relevant.